Botany en Aris richten joint venture PhenoVerius op voor insecttellingen op planten

Nieuws

Botany uit Horst-Meterik en Aris uit Eindhoven hebben een nieuwe joint venture opgericht: PhenoVerius. PhenoVerius gaat zich richten op de verkoop, service en doorontwikkeling van waarnemingssystemen voor plantgerelateerde plagen en ziekten. De directie van PhenoVerius wordt gevormd door Peter Korsten en Rien den Boer.

Expertise verenigen
Sinds 2 jaar werken Aris en Botany samen op het gebied van geautomatiseerde insectdetectie met behulp van kunstmatige intelligentie. Aris is ruim 25 jaar actief op het gebied van vision technologie voor plant fenotyperingsdoeleinden. Sinds enkele jaren gebruikt Aris 'Deep Learning' in haar producten.

Botany is ruim 15 jaar gespecialiseerd in de ontwikkeling van producten voor de professionele glastuinbouw, vollegrondstuinbouw en indoor farming. De joint venture PhenoVerius combineert de expertise van Botany en Aris op het gebied van vision, kunstmatige intelligentie en fenotypering. De keuze om op dit moment krachten te bundelen en te kiezen voor een bredere marktbenadering past bij de strategische koers van beide organisaties.

Cirillo
Cirillo is het eerste geautomatiseerde systeem van PhenoVerius. Cirillo maakt het voor ontwikkelaars van gewasbeschermingsmiddelen en voor resistentieveredelaars mogelijk om specifieke groeistadia van insecten geautomatiseerd te tellen. Het Cirillo systeem bestaat ui een camera-opstelling waarmee digitale beelden gemaakt worden van plantdelen met een aantasting van insecten. De, op deze beelden, aanwezige insectenpopulatie wordt middels een neuraal netwerk geclassificeerd in ontwikkelingsstadium van de individuele insecten. Cirillo is het eerste systeem dat insecten geautomatiseerd kan classificeren naar ei-stadium, larvestadium en popstadium. Het systeem maakt het daarmee mogelijk om op een grootschalige en uniforme wijze tellingen te verrichten ten behoeve van de ontwikkeling van nieuwe (biologische) gewasbeschermingsmiddelen en resistente rassen.

Rien den Boer, directeur Aris: "Deze samenwerking die via PhenoVerius vorm heeft gekregen is een voorbeeld van het combineren van specifieke kennis van beide bedrijven. Als enkele bedrijven zoude we nooit hebben kunnen bereiken wat we nu in combinatie wel kunnen: het combineren van techniek met specifieke domeinkennis."

Peter Korsten, CEO Botany Group: "Met de joint venture van Aris en Botany zetten we de vervolgstap om kunstmatige intelligentie in te zetten voor innovatieve ontwikkelingen op de cross-over tussen plant en techniek. De twee bedrijven zijn sterk complementair aan elkaar en zijn beiden sterk innovatief. De jarenlange ervaring van Aris en Botany op hun eigen vakgebied in de tuinbouw maakt dat klanten kunnen vertrouwen op de dienstverlening van sterke partners op dit, relatief nieuwe, kennisgebied. We zijn dan ook verheugd over de oprichting van PhenoVerius en gaan met een enthousiaste groep nieuwe collega's een mooie toekomst tegemoet."

De oprichting is per 24 december 2020 officieel vastgelegd.