Terugblik stage Niek Thielen

Botany

Afgelopen half jaar mochten we onze stagiair Niek Thielen ontvangen bij Botany. Niek is vierdejaars student aan de HAN. Daar studeert hij Biologie en medisch laboratorium. Bij Botany hield hij zich bezig met de lange termijn bewaring van schimmels waarbij specifiek werd gekeken naar het behoud van de infectieusiteit.

“Tijdens mijn stage bij Botany heb ik me bezig gehouden met de opslag van een aantal schimmels waaronder Pythium, Fusarium en meeldauw. Ook heb ik meegeholpen met het verbeteren van de infectiemethodes met Pythium in komkommer. Hierbij ben ik tot een aantal bruikbare resultaten gekomen.”

Resultaten stageonderzoek
“Ten eerste het resultaat van het hoofdproject: hieruit is gebleken dat Fusarium na vriesdrogen nog het vermogen heeft om tarwe te infecteren. Het vriesdrogen is een manier van lange termijn opslag waarbij de schimmel gedroogd en ingevroren wordt. Dit heb ik ook gedaan met Rhizoctonia en Pythium maar deze overleefde het vriesdrogen niet. Om een andere manier van opslag te verzinnen voor Pythium is er nog gekeken naar opslag in steriel demiwater. Hieruit bleek dat deze manier van opslag uitstekend werkt. Daarnaast heb ik ook gekeken naar de Pythium komkommer infecties, dit heb ik gedaan door middel van het plaatsen van ‘agar blokjes’ tegen de stam van de planten. Deze methode is betrouwbaarder dan het gebruik van vloeibare media. Het invriezen van meeldauw voor tomaatinfecties is helaas niet gelukt.

Terugblik stageperiode
Van deze projecten heb ik veel geleerd over het werken met schimmels en planten. Daarnaast hield ik me, naast mijn onderzoek, bezig met het uitvoeren van beoordelingen en onderhouden van planten en schimmels. De werkzaamheden waren zeer afwisselend, waardoor ik ontzettend veel heb gezien en geleerd. De uitdagende en afwisselende werkzaamheden in combinatie met de gezellige werksfeer hebben ervoor gezorgd dat ik met een positief gevoel terugkijk op mijn stage bij Botany.”