Innovatieve UV-robots voor geautomatiseerde UVc-toepassing

In Noordwest-Europa (NWE) is de tuinbouwproductie van verse groenten, fruit en kruiden een succesvol en belangrijk onderdeel van de economie. De huidige tuinbouwpraktijken zijn nog steeds afhankelijk van intensief gebruik van pesticiden. Een belangrijke ziekte in diverse gewassen is meeldauw, waarbij chemische bestrijding ook resulteert in spuitresten op het geoogste product. De tomatenproductie in Nederland beslaat ruim 1800 ha. Er bestaan echte meeldauw-tolerante tomatenrassen, maar de marktkrachten hebben de productie van “speciale” variëteiten verhoogd, die over het algemeen zeer gevoelig zijn voor echte meeldauw en Botrytis en twee tot drie keer per jaar fungiciden nodig hebben. Een ontoereikende behandeling van deze schimmel kan leiden tot het verlies van wel 30% van de planten tegen het einde van het seizoen. De komkommerproductie in Nederland beslaat ruim 600 ha. Dit gewas vergt momenteel tot wel 18 chemische toepassingen per jaar (voor echte meeldauw en Mycosphaerella) en deze ziekten kunnen nog steeds leiden tot verliezen tot 10%. Er wordt geschat dat zonder effectieve ziektebestrijding echte meeldauw de komkommeropbrengst met 20% zou kunnen verminderen.

In de tuinbouw in NWE resulteert de toenemende regelgeving in een geleidelijke vermindering van het aantal pesticiden dat beschikbaar is voor telers om hun gewas te beschermen. Bovendien ontwikkelen veel plagen en ziekteverwekkers resistentie tegen deze producten, een probleem dat waarschijnlijk zal verergeren naarmate het aantal producten afneemt. De laatste jaren zijn consumenten ook meer bezorgd over chemische resten en eisen ze een zo laag mogelijk niveau van hun product. Samen zetten deze trends de NWE-productiesystemen onder druk. Het is absoluut noodzakelijk dat we alternatieve oplossingen vinden voor de bestrijding van ziekten om de kwaliteit van de voedselvoorziening te beschermen. Volgens IPM-praktijken wordt prioriteit gegeven aan preventieve en fysieke methoden voor ziektebestrijding. UVc-licht heeft de potentie om een alternatieve methode te worden voor het fysiek bestrijden van meeldauw (en mogelijk Botrytis in sommige gewassen), maar automatisering speelt een belangrijke rol bij het realiseren van de voordelen van deze technologie. Dit project zal toonaangevende onderzoekscentra voor toegepaste tuinbouw in de NWE-regio samenbrengen met toonaangevende automatiseringsorganisaties om de nieuwe geautomatiseerde UVc-techniek in de NWE-tuinbouw te introduceren. Innovatieve UV-robots voor geautomatiseerde UVc-toepassing zullen de efficiëntie en kwaliteit van de tuinbouw in NWE verbeteren. Het zal het gebruik van hulpbronnen (arbeid, energie, water en chemicaliën) verminderen, de impact op het milieu verminderen en de consument een veilig product bieden. 

Looptijd

01-01-203 t/m 19-11-2023

Partners

Proefcentrum Hoogstraten, Proefstation voor de Groenteteelt, Octinion, STC Research Foundation, CESI, Roboscientific Limited, Comité d'Action Technique et Economique, Comité Départemental de Développement Maraîche, NIAB EMR, Octinion Nederland BV, Botany BV, Stichting Aardbei Onderzoek, Wijnen Products E2 BV, Centre Technique Interprofessionnel des Fruits et Légumes, Priva Kompano Group B.V., Biobest sustainable crop management, Belchim Crop Protection, Certis Europe, Clean Light, Koppert Biological Systems, FytoFend S.A., Cooperatie Hoogstraten, BelOrta

Financierder