Energiezuinige tomatenteelt onder volledige LED-verlichting

Vorige week organiseerden Grodan en Philips Horticulture LED Solutions een bijeenkomst bij Botany in Meterik. Hier kwamen partners, telers en consultants samen voor een dag aan kennisdeling over de gezamenlijke driejarige onderzoeksproef "Optimalisatie van energiezuinige tomatenteelt onder volledige LED-verlichting."

Een mooi resultaat van de proef was een vermindering van meer dan 50% van de benodigde warmte-inbreng, wat ons doel van 40% ruimschoots overtrof.
De proef bracht verschillende bevindingen aan het licht:

  • Verhoogde productie-efficiĆ«ntie in g/kWh en EUR/kg.
  • Het potentieel van actieve ontvochtiging voor klimaatbeheersing en het bevorderen van transpiratie in een teelt met een lage warmte-inbreng.
  • Het belang van het beheren van individuele voedingselementen, met name NO3 en K, te beheren om de totale opname van voedingsstoffen te waarborgen in een teelt met een lage warmte-inbreng.
  • Het belang van WC% en EC in de groeimedia met een geoptimaliseerde irrigatiegift om de generatieve plantbalans te handhaven in een teelt met een lage warmte-inbreng.

We willen de marketingpartners (BASF Vegetable Seeds, Wireless Value, Normec partners), bezoekers en betrokkenen voor hun bijdrage aan het proces en het evenement.